FOX Sports bij Ziggo: “Keuze aan VodafoneZiggo”

(update) Het is de beslissing of keuze van VodafoneZiggo hoe om te gaan met de beschikbaarheid van FOX Sports na 31 juli op haar kabelnetten. Dit stelt Maarten van Rooijen, woordvoerder van de sportzenders die de live wedstrijden van het Eredivisievoetbal uitzenden.

Nog geen overeenstemming

“We hebben nog geen overeenstemming met VodafoneZiggo over de doorgifte van FOX Sports na 31 juli. Dat is met name teleurstellend voor de voormalig UPC klanten die onnodig lang in onzekerheid zitten of ze komend seizoen wel kunnen genieten van het live Eredivisie voetbal,” aldus Van Rooijen. Het nieuwe seizoen van de Eredivisie gaat 11 augustus van start.

“Opmerkelijk”

FOX Sports wijst er op dat het ‘opmerkelijk is dat VodafoneZiggo geen enkele intentie toont om die voordelen ook zo snel mogelijk aan hun klanten te gunnen. Sterker nog, in plaats daarvan wringen ze zich in allerlei bochten om dat klantvoordeel juist zo lang mogelijk uit te stellen. Onze deur staat in ieder geval altijd open om dit alsnog voor het einde van de maand met elkaar op te lossen.”

Rechtbank

De zegsman benadrukt ook dat het thans vrij overzichtelijk is na de door de rechtbank gedane uitspraak. VodafoneZiggo stelde dat ze voor het voormalige UPC-deel in gemeenten als Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Arnhem, Almere en andere gebieden simpelweg het voormalige Ziggo-contract van toepassing kon laten verklaren dat nog tot 2020 doorloopt.

De rechter ging niet mee in die redenering en stelde dat zonder nieuwe afspraken, in die gebieden er geen contract ligt. “Of er worden nieuwe afspraken gemaakt, waar wij al heel lang onze best voor doen, of VodafoneZiggo stopt met de doorgifte,” aldus de woordvoerder van de sportzender die er aan toevoegt uiteraard te hopen dat VodafoneZiggo het belang van hun klanten vooropstelt en zo snel mogelijk zekerheid biedt over de beschikbaarheid van het live Eredivisie voetbal vanaf 1 augustus.”

Fusie

VodafoneZiggo is ontstaan door eerst een fusie van UPC en Ziggo (11 november 2014) , waarna een fusie met Vodafone 31 december 2016) volgde. In gebieden als Den Haag, Maastricht, Groningen en Friesland, heeft Ziggo nog een doorlopend contract voor Fox Sports. Theoretisch zou de situatie kunnen ontstaan dat in een deel van het Ziggo-kabelnet FOX Sports wel en in een deel niet te zien zal zijn.

Voetbalsteden

Doordat het voormalige UPC met name actief was in belangrijke voetbalsteden als Amsterdam (Ajax), Rotterdam (Feyenoord), Eindhoven (PSV) en Arnhem (Vitesse) zou een wegvallen van Fox Sport met de wetenschap dat Ziggo tot seizoen 2018-2019 hoofdsponsor is van Ajax een domper zijn voor Ziggo.

Vorig jaar had KPN ook een conflict met FOX Sports over de doorgiftevoorwaarden, maar die wist uiteindelijk in de eerste week van augustus 2016 tot een overeenkomst te komen. Tele2 schrapte de sportzender en de Zeeuwse kabelaar Delta kon met een nieuwe overeenkomst Fox Sports 1 in het standaardpakket aan te bieden.

In gesprek

Erik van Doezelaar, woordvoerder van VodafoneZiggo zegt alsnog in een reactie dat ‘wat Fox Sports zegt, moet Fox Sports verder zelf weten’. Volgens de VodafoneZiggo-zegsman is zijn bedrijf nog steeds in gesprek met FOX Sports en is het de bedoeling om nieuwe afspraken te maken over de uitzending na 31 juli van de sportzender op het Ziggo-kabelnet. Op elke andere vraag gaat het kabelbedrijf niet in.

Uit de eerder gekozen bewoordingen van FOX Sports (“de deur staat altijd open”) en de gegeven toelichting van de sportzender lijkt het erop alsof het kabelbedrijf niet echt meer in gesprek is met het kabelbedrijf.

Update 18:00 uur. Reactie VodafoneZiggo toegevoegd