(C) Mediamagazine

Groot Nieuws Radio neemt afscheid van de middengolf

(Update)Vandaag is Groot Nieuws Radio voor het laatst te horen op de middengolf. Komende nacht, 1 januari, om 1.00 uur wordt de middengolffrequentie 1008 KHz uitgeschakeld.

Digitaal

De radiozender is vanaf dat moment alleen nog digitaal te beluisteren via bijvoorbeeld DAB+, satelliet, kabel, Interactieve Televisie of Internet. De radiozender neemt ook afscheid van het regionale DAB+-netwerk in Oost en Noord Nederland op kanaal 6B. Deze capaciteit is namelijk gekoppeld aan de middengolffrequentie waarvan de vergunning wordt ingeleverd. Groot Nieuws Radio blijft via DAB+ landelijk te ontvangen via kanaal 11C en het netwerk van MTVNL.

Afscheid

Groot Nieuws Radio is het laatste landelijke radiostation dat op dit moment uitzendt via de AM-band. De eigenaar van de zendmast in Zeewolde wil de zendlocatie ontmantelen. De laatste maanden is de radiozender hard bezig om de luisteraars van de middengolf te wijzen op de digitale alternatieven zoals DAB+ en Internet.

“Nu geen uitstel meer”

Wilfred Hardeman, directeur van Groot Nieuws Radio: “We hebben de ontmanteling een aantal keer weten uit te stellen. Maar langer uitstellen was voor de eigenaar van de zendmast geen optie meer. Bovendien luisteren veel luisteraars al digitaal. In de afgelopen weken hebben we nog meer mensen geholpen met de overstap.”

Radio 5

NPO Radio 5 besloot in 2015 al haar uitzendingen via het middengolfzendstation in Zeewolde stop te zetten. Deze radiozender is via de ether sindsdien alleen nog via DAB+ te beluisteren

1.00 uur

De uitzending via de middengolf stopt op 1 januari om 01:00 uur. Vlak daarvoor klinkt nog een keer het lied ‘Word Of God Speak’ van de band MercyMe op 1008 AM. “Met dit lied zijn we begonnen. Ons gebed was dat Gods woord zou spreken. We blijven doorgaan met onze missie via de verschillende digitale kanalen”, vertelt Wilfred Hardeman.

Luisterwijzer

Meer informatie over de digitale alternatieven om Groot Nieuws Radio te ontvangen vind je hier.

Update

1-1-2019: De uitzendingen van Groot Nieuws Radio zijn per 1 januari 2019 gestopt via middengolffrequentie 1008 kHz. De middengolfzender is echter nog wel in de lucht. Er is onderstaande mededeling te horen:

Laatste 15 minuten van reguliere uitzendingen Groot Nieuws Radio via 1008 kHz: