De tarieven voor los internet zijn in vier jaar tijd met 28 procent gestegen. Daarentegen krijgt de consument wel meer waar voor zijn geld; de prijs per Mb is gehalveerd. Dit blijkt uit onderzoek van onafhankelijke internetvergelijker Breedbandwinkel.nl onder 60.000 Nederlandse huishoudens.
Prijsverhogingen
Jaarlijks voeren de grootste providers als KPN, XS4ALL en Ziggo rond juni of juli prijsverhogingen door. Dit jaar heeft KPN al bekend gemaakt de tarieven per 1 juni met 1,00 euro tot maximaal 3,50 euro per maand op te hogen afhankelijk van het abonnement.
XS4ALL hoogt de prijzen van alle pakketten op met 2,50 euro per maand. Op jaarbasis is de consument hiermee tot 42,00 euro duurder uit. De woordvoerder van Ziggo laat weten dat er tegen de zomer een prijsverhoging aankomt, maar om welke tarieven het gaat is op dit moment nog niet bekend.
Dataverbruik en duurdere content
Uit reacties op de verschillende prijsverhogingen blijkt er veel onduidelijkheid te zijn bij de consument waar deze prijsverhogingen voor nodig zijn. Desgevraagd geeft KPN aan dat de prijsverhogingen voornamelijk nodig zijn wegens een veel hoger dataverbruik, hogere kosten voor de doorgifte van zenders en diverse investeringen.
Hogere tarieven voor los internet
Betaalde men in 2015 nog 25,77 euro per maand voor een internetabonnement, nu betaalt de Nederlandse consument hier 33,07 euro per maand voor. Een toename van ruim 28 procent in vier jaar tijd. De gemiddelde prijs van een alles-in-1 pakket met internet, tv en bellen lijkt af te vlakken. Afgelopen jaren schommelt dit gemiddeld rond de 46 euro per maand. Wegens een hardere concurrentiestrijd op alles-in-1 blijft de stijging voor deze pakketten beperkt.
Prijs per Mb gehalveerd
Ondanks dat door de jaren heen de tarieven voor internet fors zijn gestegen, is de prijs per Mb door diverse snelheidsverhogingen en introductie van hogere snelheden in vier jaar tijd gehalveerd. Betaalde men in 2015 nog gemiddeld 0,82 euro per Mb per maand, krijgt de consument nu een stuk meer waar voor zijn geld met gemiddeld 0,44 euro per Mb. Het verschil in prijs per Mb tussen VDSL en glasvezel is aanzienlijk. VDSL is per Mb ondertussen meer dan tweemaal zo duur als glasvezel.