Kink FM wil terugkeren als radiostation met FM-frequenties

Kink FM wil als volwaardig radiostation terugkeren wanneer het de beschikking krijgt over FM-frequenties. Er zijn op korte termijn kansen dat dit gaat lukken aldus de zender in een YouTube-video.

Terugkeer

Sinds oktober 2015 zijn er geruchten dat de radiozender zou terugkeren als radiozender. Aanleiding voor de geruchten was toen het feit dat het merk Kink FM sinds oktober 2015 van eigenaar veranderde: De Vereniging Veronica heeft het merk overgedaan aan Jan Hoogesteijn.

Geruchten

Op basis van deze berichten kwamen er geruchten los dat de radiozender binnenkort weer met haar uitzendingen zou gaan starten. Deze uitzendingen zouden niet alleen via Internet maar ook via de (digitale) ether gaan plaatsvinden. Voorlopig is de radiozender alleen actief met een aantal playlist op de muziekdienst Spotify.

Proces

De radiozender geeft in de YouTube-video aan dat het proces om terug te keren als volledige radiostation erg langzaam gaat. De radiozender geeft aan dat het niet levensvatbaar is om als radiozender alleen uit te zenden via Internet. Ook het exclusief uitzenden via de digitale ether (DAB+) is volgens de radiozender zakelijk nog niet verantwoord.

Kink op FM

Het streven is volgens de radiozender om uit te gaan zenden op FM en “de kans daarop is reëler dan ooit want binnenkort wordt er een klein aantal FM-frequenties herverdeeld en daar zetten we op in”, aldus de radiozender.

Fresh FM

De radiozender doelt hiermee waarschijnlijk op de herverdeling van het frequentiepakket van de regionale commerciële radiozender Fresh FM. De vergunning van deze radiozender is sinds 1 september ingetrokken en het is de bedoeling dat dit frequentiepakket wordt herverdeeld. De procedure hiervoor is echter nog niet gestart.

Frequentiepakket

Dit frequentiepakket heeft een demografisch bereik van meer dan 16 procent en heeft een aantal steunzenders in de regio’s Almere, Den Haag, Leiden, Utrecht en Amsterdam. Het uitzenden via dit FM-frequentiepakket geeft overigens ook de verplichting om uit te zenden in de digitale ether (DAB+) in de Randstad.

Kleinere pakketten

Daarnaast liggen er nog een aantal kleinere FM-pakketten op de plank bij Agentschap Telecom in het Oosten en Noorden van het land. Voor drie van deze regionale FM-pakketten is er momenteel een verdeelprocedure gaande. Het is niet duidelijk of Kink FM hieraan meedoet.

Geschiedenis

Op 1 oktober 1995 ging Kink FM destijds van start met haar uitzendingen op de kabel als opvolger van RTL Rock Radio. De commerciële radiozender draaide voornamelijk alternatieve pop- en rockmuziek. Naast Jan Hoogesteijn was ook Rob Stenders één van de oprichters van de radiozender.

De zender heeft gedurende haar bestaan diverse keren getracht een FM-etherfrequentie te bemachtigen maar dit is niet gelukt. Op 1 oktober 2011 werd er gestopt met de uitzendingen van de radiozender.

Video: