Minder variatie voor DAB+-luisteraar in de digitale ether

Door een groot aantal wijzigingen in de diverse DAB+-netwerken is de variatie in radiozenders sterk afgenomen per 1 september in de digitale ether.

Arrow Classic Rock

Een geliefde radiozender bij veel DAB+-luisteraars was Arrow Classic Rock. Deze radiozender was tot 1 september landelijk te horen via de digitale ether door capaciteit te huren van BNR Nieuwsradio. BNR Nieuwsradio verhuurt per 1 september deze capaciteit aan de christelijke radiozender Groot Nieuws Radio. Een zender die overigens al in grote delen van Nederland te ontvangen was via regionale netwerken en het DAB+-netwerk van MTVNL.

Arrow Classic Rock hoopt in de toekomst weer te beluisteren te zijn via DAB+. Tot die tijd is de radiozender te ontvangen via de kabel en Internet.

Retro Hits

Ook de radiozender Retro Hits heeft haar uitzendingen gestaakt. De radiozender zond muziek uit de jaren 60, 70 en 80. Eigenaar van de radiozender, RadioCorp, heeft besloten de capaciteit in te zetten om de geluidskwaliteit van haar andere radiozender, 100%NL en Slam! te verbeteren.

Regionaal

Ook via de diverse regionale kavels is de variatie van radiozenders afgenomen. Zo moesten onder andere Wild Hitradio, Amor FM, KBC/Seagull hun uitzendingen staken via DAB+-netwerken in Zuid-Nederland.  In Noord Nederland moest Freez FM haar uitzendingen staken via DAB+.

In Zuidwest Nederland verdwenen per 1 september maar liefst 9 zenders uit het netwerk. Naast een aantal regionale omroepen zijn daar alleen de regionale commerciële radiozenders 8FM en Puur NL te horen.

Fresh FM en Radio Paradijs verdwenen

In de Randstad zijn de dancezender Fresh FM en Radio Paradijs vervangen door extra edities van radiozenders die al te horen waren via DAB+: Decibel en RADIONL. Ook in Oost Nederland zijn er door nieuwe wetgeving extra edities toegevoegd van onder andere RADIONL en Simone FM.

Procedure

Agentschap Telecom heeft een procedure gestart om de capaciteit die is ontstaan in de regionale kavels te verdelen. Ook nieuwkomers krijgen een kans om een plekje te bemachtigen in de regionale digitale ether. Tot die tijd moet de DAB+-luisteraar het doen met een versoberd aanbod.

Een overzicht van alle wijzigingen vind je hier.