1 september: wijzigingen in landelijk en regionaal DAB+-aanbod

Radioluisteraars met een DAB+-radio hebben per vandaag, vrijdag 1 september, te maken met een aangepast aanbod via de digitale ether. Er zijn wijzigingen op zowel landelijk als regionaal niveau.

Landelijk

Via landelijk netwerk van commerciële omroepen zijn een aantal wijzigingen doorgevoerd per 1 september. Op kanaal 11C hebben Arrow Classic Rock en Retro Hits de uitzendingen gestaakt. De christelijke radiozender Groot Nieuws Radio is toegevoegd aan dit pakket. Daarnaast zijn Slam! en 100% gaan uitzenden in een betere kwaliteit.

Regionaal

Ook via de diverse bovenregionale netwerken zijn per vandaag wijzigingen doorgevoerd. In de Randstad (kanaal 8A) zijn Fresh FM en Radio Paradijs niet meer te horen via DAB+. De radiozenders hebben geen verlenging van hun uitzendvergunning verkregen. Radio Maria heeft haar middengolfvergunning ingeleverd en zendt derhalve ook niet meer uit via het regionale kavel in de Randstad. Radio Maria blijft landelijk te ontvangen via kanaal 11C op DAB+.

Minder aanbod

In diverse regio’s is het aanbod van regionale commerciële radiozenders minder geworden. Dit heeft te maken met het feit dat restcapaciteit via de diverse regionale kavels tot 1 september was vergeven. Het gaat om de regionale DAB+-kavels in Noordwest Nederland (kanaal 9D), Zuidwest Nederland (kanaal 9D) en Noord-Brabant/Limburg (kanaal 7A).

Agentschap Telecom is momenteel bezig om deze capaciteit weer te verdelen voor een periode tot 1 september 2022. Afhankelijk van het animo voor deze capaciteit zal dit middels een veiling plaatsvinden.

Wetgeving

Daarnaast zijn er ook wijzigingen doorgevoerd in diverse regionale kavels in verband met aangepaste wetgeving. De koppeling tussen de FM-vergunning en de diverse regionale DAB+-kavels vindt per vandaag plaats op basis van kavel in plaats van vergunninghouder. Hierdoor zijn in ondere andere de Randstad via kanaal 8A extra edities te ontvangen van Radio Decibel en RADIONL en in Noordoost en Oost Nederland (kanaal 6B) extra edities van Radio Continu, Simone FM en RADIONL.

Berichten Mediamagazine.nl over DAB+-wijzigingen per 1 september: