Minister Kamp (Economische Zaken) is voornemens de middengolf efficiënter te gaan inzetten. Dit blijkt uit documenten uit de consultatieronde voor het verlengen van de huidige middengolfvergunningen van commerciële radiozenders voor een periode van vijf jaar. Capaciteit die door de huidige vergunninghouders niet meer gebruikt gaat worden wil de minister in andere delen van het land inzetten voor kleinvermogen middengolfzenders.
Verlengen
Zoals eerder al bekend was geworden is minister Kamp voornemens om de vergunningen van Groot Nieuws Radio (1008 kHz), Radio Maria (675 kHz), Radio 538 (891 kHz), KBC Radio/Radio Seagull (1602 kHz) en VAHON Hindustani Radio (1566 kHz) met vijf jaar te verlengen. Gekoppeld aan deze middengolfvergunning krijgen de genoemde radiozenders net zoals voorgaande jaren ook recht om uit te zenden via de digitale radio (DAB+) via de bovenregionale kavels. Radio 538 heeft afstand gedaan van dit recht aangezien de zender al via DAB+ uitzendt via het landelijke kavel van de commerciële radiozenders. De overige radiozenders hebben een digitaliseringsplan ingediend om de komende jaren meer te investeren in DAB+.
Radio Paradijs verliest vergunning
De vergunningen voor het uitzenden via de middengolf van Radio Paradijs (Quality Radio B.V.) worden zoals eerder al bekend was geworden niet verlengd. De eigenaar achter dit bedrijf heeft geen robuust digitaliseringsplan ingediend volgens de minister en de frequenties 1224 kHz, 1332 kHz en 1584 kHz worden als het aan hem ligt na 31 augustus 2017 ingezet voor kleine middengolfzenders.
Meer ruimte kleinvermogen middengolf
Op basis van informatie uit de consultatieronde blijkt dat er wellicht nog meer frequentieruimte vrijkomt voor zogenaamde kleinvermogen middengolfzenders. Dit zijn vergunningen tot maximaal 100 Watt. Een aantal van de huidige vergunninghouders op de middengolf zendt met een lager vermogen uit dan waar Nederland internationale frequentierechten voor heeft. Deze ruimte, het verschil tussen de vermogens in de vergunningen en de (hogere) internationale rechten, wordt op dit moment niet gebruikt. Hierdoor is het in een aantal gevallen mogelijk om dezelfde middengolffrequenties, als die met de te verlengen vergunningen vergund zijn, op een andere locatie nogmaals te gebruiken, zonder inbreuk te maken op de rechten van de vergunninghouders wiens vergunning wordt verlengd.
Radio Maria
Radio Maria zendt bijvoorbeeld uit met een kleiner vermogen dan is toegestaan op basis de internationale frequentierechten. De oude zendlocatie van Radio Maria in Lopik is in september vorig jaar ontmanteld. Sinds een aantal maanden zendt de katholieke radiozender weer uit vanuit Zuidoost Brabant. Er wordt echter met een kleiner vermogen uitgezonden dan is toegestaan. Radio Maria moet haar uitzendingen via middengolf continueren om gebruik te kunnen blijven van haar capaciteit in de digitale ether. Groot Nieuws Radio staat volgend jaar wellicht voor een zelfde locatie-probleem aangezien haar zendmast voor de uitzendingen op de middengolf in Zeewolde wellicht in 2017 wordt ontmanteld.
Gedragslijn
In de huidige gedragslijn voor de middengolf is het al mogelijk om het vermogen met maximaal 6 dB te verlagen. De minister onderzoekt echter of dit vermogen nog verder omlaag kan worden gebracht. “De reden hiervoor is dat een aantal middengolfzenderopstelplaatsen is ontmanteld of waarschijnlijk wordt ontmanteld. Met een lager zendvermogen is het in de regel eenvoudiger een nieuwe opstelplaats te vinden.”, aldus de minister. Vergunninghouders krijgen de mogelijkheid om wijzigingen in hun maximale zendvermogen door te geven aan het Agentschap Telecom.
Capaciteit
Deze aanpassing in de vergunning betekent dat er eventueel meer ruimte vrijkomt voor zogenaamde kleinvermogen middengolfzenders. Zo kan bijvoorbeeld de frequentie van Radio Maria (675 kHz) in andere delen van het land worden gebruikt voor kleinvermogen middengolfzenders zonder dat het (verkleinde) bereik van Radio Maria hiermee wordt aangetast. Hoeveel frequentieruimte extra beschikbaar komt voor kleinvermogenzenders, hangt af van de keuze die de bestaande vergunninghouders maken om hun zendvermogen -binnen de geldende kaders- te verhogen of te verlagen. “Daarover kunnen nu nog geen uitspraken worden gedaan.”, aldus de minister.