Nieuwe vergunningen zorgen voor veranderingen op de middengolf

Vandaag, zaterdag 11 mei, gaan de nieuwe laagvermogen vergunningen in voor de middengolf. Dit zorgt voor veranderingen op de middengolf.

Nieuwe vergunningen

Vanaf vandaag, zaterdag 11 mei, gaan de nieuwe laagvermogen middengolfvergunningen in die momenteel door Agentschap Telecom worden uitgegeven. De vergunningen hebben een looptijd van vijf jaar met de mogelijkheid om de vergunning te verlengen.

Pilot

Agentschap Telecom begon in 2016 met het uitgeven van laagvermogen vergunningen voor de middengolf. Er konden vergunningen worden aangevraagd op diverse frequenties tot maximaal 100 watt.Na evaluatie heeft de overheid besloten om door te gaan met de uitgifte van laagvermogen middengolfvergunningen. Om in aanmerking te komen voor een nieuwe vergunning moesten ook radiozenders die momenteel al uitzenden op de middengolf met een laagvermogen vergunning een nieuwe aanvraag indienen.

Nieuwe radiozenders

Agentschap Telecom heeft inmiddels al een groot aantal nieuwe vergunningen uitgegeven waarbij ook een aantal nieuwe radiozenders een vergunning hebben verkregen. Zo is MCB Radio per vandaag te horen via 747 kHz vanuit Alphen aan den Rijn. Ook radiozenders Polderpop Radio (891 kHz vanuit Veldhoven), Radio de Rode Adelaar (1224 kHz vanuit Waalwijk) zijn nieuwkomers op de middengolf.

Verhuizen

Vanaf vandaag krijgen ook een aantal radiozenders een nieuwe frequentie toegewezen. Zo zal Impact AM binnenkort te horen te zijn op 1008 kHz. Door de komst van MCB Radio op 747 kHz is Groeistad Radio uit Wassenaar verhuisd naar 1224 kHz. HotRadio Hits is vanaf 11 mei te horen op 891 kHz in plaats van 828 kHz. Fidelio Radio uit Driebergen verhuist binnenkort van 891 kHz naar 1584 kHz en Extra AM uit Amsterdam verhuist van 1224 kHz naar 1332 kHz.

Uitzendingen worden gestaakt

Daarnaast hebben ook een aantal bestaande radiozenders op de middengolf geen nieuwe vergunning verkregen. Zo moeten Kilrock 1224 AM en Radio City International haar uitzendingen staken via de middengolf. Ook Radio Paradijs uit Utrecht, dat momenteel nog uitzendt via 1584 kHz zal voorlopig niet meer te horen zijn via de middengolf. Eigenaar Ruud Poeze heeft wel nieuwe frequenties toegewezen gekregen maar zegt die voorlopig niet te gaan gebruiken.

Een overzicht van de middengolfzenders per 11 mei aanstaande vind je hier.