Zowel publieke als commerciële radiozenders in Oostenrijk zien de mobiele uitzendtechniek 5G als hun toekomstige uitzendplatform. Hiermee prefereren de radiozenders 5G boven uitzendingen via DAB+.
Uitzendplatform
Momenteel wordt overleg gevoerd over de bruikbaarheid van 5G als uitzendplatform in de toekoms. De verwachting is dat er vanaf 2025 volop gebruik kan worden gemaakt van 5G in Oostenrijk. Tot die tijd zal er nog veel onderzoek gedaan moeten worden over het functioneren van 5G als “broadcast”-medium.
Leidende rol
Oostenrijk heeft zichzelf tot doel gesteld om een leidende rol te spelen in de ontwikkeling van 5G wereldwijd. In de stad Innsbruck zijn onlangs de eerste testuitzendingen met mobiele internet-techniek al van start gegaan.
DAB+
In veel landen in Europa is momenteel de ontwikkeling gaande dat de huidige analoge uitzendingen via bijvoorbeeld middengolf en FM worden vervangen door uitzendingen via DAB(+), digitale radio via de ether. In Noorwegen is de FM al uitgefaseerd en in Zwitserland zijn er ook vergevorderde plannen om de uitzendingen via de FM gefaseerd uit te schaken. In tegenstelling tot buurland Zwitserland komt in Oostenrijk de ontwikkeling van DAB+ nauwelijks van de grond.
In Oostenrijk zijn er wel wat lokale testuitzendingen geweest met DAB+. De verwachting is dat ergens dit jaar de start wordt gemaakt met de uitrol van een landelijk DAB+-netwerk in Oostenrijk waarop elf radiozenders kunnen uitzenden.
Toekomst
Zowel de publieke radiozenders van ORF als de grote commerciële radiozender Kronehit zien meer in 5G als toekomstig uitzendplatform. Het is dan volgens de radiozenders wel van belang dat de Oostenrijkse overheid bij het verdelen van de 5G-capaciteit pleit voor gratis gebruik door de radiozenders en ontvangst van de radiozenders via 5G.