Regionale omroepen: Overheid moet digitaliseringsbeleid ether verbeteren

De publieke regionale omroepen in Nederland vinden dat het beleid rond digitale radio via de ether (DAB+) voor verbetering vatbaar is.

ROOS onderstreept conclusies Kwink Groep

De ROOS, de overkoepelende organisatie van regionale omroepen in Nederland, onderstreept hiermee de conclusies van adviesbureau Kwink Groep rond het digitaliseringsbeleid van de overheid. Kwink Groep deed in opdracht van het ministerie van Economische Zaken onderzoek naar digitale radio via de ether in Nederland. Op 31 augustus 2017 lopen alle vergunningen voor digitale radio af en moeten deze op basis van nieuw beleid verlengd worden.

Samenwerking

In het huidige beleid zenden de publieke- en commerciële regionale radiozenders uit via diverse bovenregionale DAB+-kavels. De omroepen hebben intensief overleg gehad over het digitaal uitzenden via de ether en dat heeft er toe geleid dat de regionale omroepen sinds medio 2015, maar liefst 3 jaar later dan gepland digitaal via de ether te horen zijn. Maar het bereik van de netwerken, en dus ook de ontvangst is nog verre van optimaal.  Een aantal regionale omroepen in West-Nederland huurt zelfs extra capaciteit in bij een commerciële exploitant om de DAB+-dekking te verbeteren.

Geen gewenste situatie

Het onderzoek van Kwink stelt vast dat de verplichte samenwerking tussen publieke en commerciële partijen in het Bovenregionaal Kavel niet heeft geleid tot een wenselijke situatie. Kwink constateert dan ook dat de huidige kavelindeling en verplichte samenwerking in de bovenregionale kavel de uitrol van DAB+ heeft bemoeilijkt en dat deze verdere digitalisering belemmert. Kwink noemt een de ongelijksoortigheid van radio-omroepen in de bovenregionale kavel en daaruit volgende tegengestelde belangen en de mismatch tussen allotmentindeling en business cases radio-omroepen als knelpunten.

Capaciteit

Kwink merkt ook nog op dat de beschikbare capaciteit voor geluidskwaliteit en aanvullende innovatieve diensten niet voldoende is voor de landelijke partijen. Daar is ROOS het alleen mee eens als dit voor alle radiopartijen geldt. “De capaciteit van de regionale omroep is nu al kleiner dan van de landelijke publieke en commerciële omroepen en het zou vreemd zijn als de capaciteit van landelijke omroepen nog groter wordt. Daarmee wordt een ongelijk speelveld in het radiolandschap gecreëerd.”,aldus de ROOS. Eerder hadden de regionale commerciële radiozenders ook al aangegeven extra DAB+-capaciteit nodig te hebben.

Verbeteren

De conclusie van Kwink is dat de minister het beleid waar het de regionale publieke (en commerciële) omroepen betreft kan verbeteren. Kwink adviseert om vanaf 1 september 2017, als de nieuwe vergunningsperiode ingaat, de mismatch tussen de allotmentindeling en de business cases van verschillende radio-omroepen in de bovenregionale kavel te beperken en de samenwerking binnen de bovenregionale kavel te verbeteren.

Mismatch

ROOS wil ook zo snel mogelijk van genoemde mismatch af en wil dat de regionale omroepen geen beperkingen ondervinden in de uitrol van netwerk. Ook moeten de regionale omroepen, net als de landelijke partijen, over voldoende capaciteit kunnen beschikken zodat ook zij kwalitatief hoogwaardige en innovatieve radio-uitzendingen via DAB+ kunnen uitzenden. Een andere voorwaarde is dat de projectsubsidie die de DAB+-uitzendingen van de regionale omroepen nu mogelijk maakt ook moet gelden voor de nieuwe frequentieperiode. Zolang ook de uitzendingen via de FM plaatsvinden kunnen de regionale omroepen de digitale uitzendingen alleen met extra financiering voortzetten.

Op 24 mei is er een Algemeen Overleg in de Tweede Kamer over het digitaliseringsbeleid radio

Eén reactie

  1. Als MTVNL op het bovenregionale pakket gaat uitzenden en de regionale omroepen op het pakket waar nu MTVNL op zit, is er meer ruimte en is het niet meer nodig om diverse edities van een omroep in 1 multiplex te zetten. Het huidige MTVNL pakket sluit beter aan op de provincie grenzen.

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.