Regionaliteitseisen zware last voor commerciële radiozenders

De zogenaamde regionaliteitseisen die gelden voor de diverse regionale commerciële radiozenders worden een zware last voor deze radiozenders wanneer het Agentschap Telecom (AT) de eisen strenger moet gaat naleven. Dit blijkt uit de percentages van de zogenaamde Programmatische voorschriften uit de vergunningen van deze regionale commerciële radiozenders.

Procedures

Al enkele jaren worden er procedures gevoerd door de regionale commerciële radiozender RADIONL, de landelijke commerciële radiozender 100% NL en het AT over het begrip “regiogerichtheid”. Niet alleen voor RADIONL zijn deze eisen een zware last voor de exploitatie van de radiozender ook andere regionale commerciële omroepen hebben te maken met deze eisen.

De regionale commerciële radiozenders hebben in 2003 voor een bepaalde percentage regiogerichte programma’s ingeschreven bij de frequentieveiling. Mede op basis van dit percentage zijn de frequenties toegekend aan de vergunninghouders. Minister Kamp van Economische Zaken heeft al aangegeven dat bij een verlenging van de FM-etherfrequenties in 2017 de clausules rond deze regiogerichtheid ook worden verlengd in de vergunningen. Eerder had Minister Kamp nog aangegeven dat bij een eventuele veiling van de frequenties het percentage regiogerichte programma’s zal worden teruggebracht tot 10 procent.

Regiogerichtheid

In december staat er weer een rechtszaak op het programma rond de discussie rond de regelgeving rond de regiogerichte percentages. Het AT gaat namelijk in beroep tegen een uitspraken van de rechtbank van Rotterdam rond de regionaliteitseisen. Zo oordeelde de rechter eerder dit jaar dat de regionaliteitseisen zoals gesteld in de vergunningsvoorwaarden gelden voor de individuele FM-frequentiepakketten en niet alleen voor de veel grotere digitale frequentiepakketten (DAB+). Volgens de rechter is deze aanpassing die het Agentschap Telecom heeft doorgevoerd een dermate ingrijpende wijziging in de vergunning die het AT niet zomaar door had mogen voeren zonder voorafgaande consultatie of herverdeling.

Muziek

Daarnaast heeft de rechter uitspraken gedaan over de zogenaamde regiogerichtheid van muziek. Het is van belang voor een radiozender om muziek te draaien die voldoet aan deze eisen zodat de muziek meetelt in het verplichte percentage regiogerichtheid. Zo vindt de rechter dat muziek als regiogericht meetelt als een “significant deel” van de betreffende band in een bepaalde regio is geboren. Daarnaast tellen volgens de rechter muziekstukken waarvan de geboorteplaats van de betreffende artiest, bandlid of schrijver niet kon worden vastgesteld niet meer mee als regiogericht voor elke regio. Het Agentschap Telecom vindt op haar beurt dat ook de woonplaats van de betreffende artiest meetelt als regiogericht.

Beroep

Het Agentschap Telecom is voor deze uitspraken in hoger beroep gegaan bij de Commissie van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). Deze commissie gaat de zaak op 18 december behandelen. De uitspraak kan van deze zaak kan van grote invloed zijn op de exploitatie van de regionale commerciële radiozenders.

Percentages

In de tabellen onder dit artikel is per frequentiekavel het percentage genoemd van de regionaliteitseis voor zowel een vrijdag als een zondag waarmee de vergunninghouders in 2003 zich hebben ingeschreven voor de frequentieveiling. De percentages gelden voor het dagdeel tussen 07.00 en 19.00 uur.

RADIONL heeft in veel gevallen een regionaliteitseis van boven de 60 procent maar kan dit, net als bijvoorbeeld Radio Continu en Puur NL, invullen door het uitzenden van regionaal-gebonden muziek. Voor een radiozender als Simone FM (ook boven de 60 procent) zal dit lastiger zijn omdat deze radiozender ook veel buitenlandse muziek draait. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld Wild FM, Decibel, Fresh FM en 8FM. Voor deze radiozenders is het een optie om verzoekplaten van luisteraars te behandelen en te draaien in de uitzending aangezien deze ook meetellen voor de regiogerichtheid. Uit de vergunningsvoorwaarden blijkt dat de verzoekplaat naast de telefoon ook via e-mail en SMS mag worden aangevraagd mits een verzoekplaat besproken wordt in de uitzending door de dienstdoende DJ.

Ook bij radiozenders Amor FM en Ujala die zich richten op de Hindoestaanse gemeenschap zullen verzoeknummers een belangrijk deel van de programmering moeten gaan uitmaken. De muziek die deze radiozenders uitzenden is in veel gevallen niet afkomstig uit de regio. Amor FM kent bijvoorbeeld op vrijdag een regionaliteitspercentage van 50 procent en op zondag zelfs van 60 procent.

8FM en Puur NL

In Noord-Brabant heeft er deze week al een frequentieruil plaatsgevonden tussen 8FM en zusterstation Puur NL. 8FM zond uit via een frequentie (90.1 MHz in Oss) die toebehoorde aan het frequentiepakket van Puur NL. Voor het frequentiepakket van Puur NL geldt echter een hoger percentage regiogerichtheid. De programmering van 8FM zou in conflict zijn met deze eisen en daarvoor heeft de eigenaar van de radiozender ervoor gekozen om Puur NL via deze frequentie te gaan uitzenden.

Overzicht

Overzicht vergunninghouders/radioomroep en de regionaliteitseis conform vergunning 2003 (Bron gegevens Agentschap Telecom)

Vrijdag:

rgo_vrijdag

Zondag:

rgo_zondag

De percentages voor de overige dagen zijn te vinden via de website van het Agentschap Telecom.

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.