Start verdeling FM-kavel Fresh FM in eerste kwartaal 2019

De verdeling van het FM-kavel dat tot september 2017 in gebruik was bij Fresh FM start in het eerste kwartaal van dit jaar. Dit heeft staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) aan de Tweede Kamer meegedeeld.

Kavel B05

Het wordt de tweede keer dat deze frequenties, beter bekend als kavel B05, ter veiling gaat worden aangeboden. Naast FM-frequenties in onder andere Amsterdam, Utrecht, Rijswijk en Alphen aan den Rijn mag er met dit kavel ook worden uitgezonden via de digitale ether (DAB+) in de Randstad via kanaal 8A.

Fresh FM

Fresh FM moest in september 2017 haar uitzendingen staken aangezien Agentschap Telecom de vergunning voor de radiozender niet verlengde. In februari van het vorige jaar werd er gestart met de verdeelprocedure van dit frequentiepakket. Bij deze verdeling bleken er uiteindelijk meerdere gegadigden te zijn waardoor Agentschap Telecom over ging tot een veiling.

SB Radio

Stichting SB Radio kwam in juni van 2018 als winnaar van deze veilingprocedure uit de bus. SB Radio was voornemens om de uitzendingen van Fresh FM weer te gaan uitzenden op het kavel en legde daar 50.000 euro voor neer In september van het vorige jaar werd de vergunning van SB Radio al weer ingetrokken door staatssecretaris Keijzer. Volgens Agentschap Telecom is het veilingbod van 50.000 euro niet betaald. Hierom heeft de staatssecretaris op 14 september 2018 de vergunningen met ingang van 17 september 2018 ingetrokken.

Procedure

Om in de toekomst een dergelijke situatie te voorkomen het het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat wijzigingen voorgesteld voor de verdeelprocedure. Voortaan wordt de vergunning door Agentschap Telecom pas verleend op het moment dat de winnaar van de veilingprocedure het volledige bod heeft betaald.

Mocht het volledige bod niet betaald worden dan wordt het kavel alsnog geveild onder de andere deelnemers aan de veiling. Dit voorkomt dat de andere kandidaten weer opnieuw moeten deelnemen aan de hele aanvraag- en veilingprocedure. Daarnaast worden de regels rond de bankgarantie aangepast.

Eerste kwartaal 2019

Staatssecretaris Keijzer is voornemens in het eerste kwartaal van dit jaar de procedure voor de verdeling van kavel B05 op te starten. “Bij een nieuwe veiling van de vergunning voor kavel B05 zal de vergunningsperiode eindigen op 31 augustus 2022. Dit is de einddatum die geldt voor alle radiovergunningen voor analoge (FM) en digitale radio-omroep van niet-landelijke commerciële omroepen. Vanuit de sector is mij verzocht om een snelle en nieuwe verdeling van de vergunning voor kavel B05. De start van de aanvraagprocedure van de nieuwe veiling is gepland in het eerste kwartaal van dit jaar.“, aldus Keijzer.