VAHON laatste hoogvermogen middengolfzender in Nederland

Radiozender VAHON Hindustani Radio is per vandaag de enige radiozender die nog met hoogvermogen uitzendt op de middengolf in Nederland. De radiozender uit Den Haag zendt uit voor Hindoestaanse gemeenschap op middengolffrequentie 1566 kHz met een vermogen van 1 kiloWatt.

Groot Nieuws Radio

Tot gisteravond was Groot Nieuws Radio met een vermogen van 100 kiloWatt de zender op de middengolf met het meeste vermogen. Deze radiozender heeft echter haar uitzendingen via de middengolffrequentie 1008 KHz stopgezet. De eigenaar van het zendstation gaat de zendmasten ontmantelen. Groot Nieuws Radio is per vandaag alleen nog in de digitale ether (DAB+), satelliet, kabel en Internet te horen.

VAHON

Radiozender VAHON Hindustani Radio uit Den Haag zendt ook op de middengolf uit. De radiozender is in de regio Den Haag te horen op 1566 kHz en zendt uit met een vermogen van 1 kiloWatt.

Hiermee is het de enige radiozender die nog uitzendt met een vermogen van meer dan 100 Watt in Nederland. Er wordt gebruik gemaakt van een zendstation nabij Den Haag. De radiozender is ook te horen in de Randstad via DAB+ op kanaal 8A, de Haagse kabel en Internet.

Laagvermogen

Naast VAHON zenden er in Nederland alleen nog laagvermogen middengolfzenders uit. Met een laagvermogen middengolfvergunning kan er worden uitgezonden met een vermogen tot maximaal 100 Watt.

Agentschap Telecom

De verwachting is dat de middengolffrequentie van Groot Nieuws Radio ook gaat worden ingezet voor laagvermogen middengolfzenders. Agentschap Telecom heeft aangegeven dat er veel vraag is naar deze frequenties en wil dit jaar de vergunningen opnieuw gaan verdelen.