Zendmast Den Haag (C) Mediamagazine

Vlaanderen mikt op 2022-2023 voor afschakeling FM-band

De Vlaamse regering heeft vandaag de hervormingsplannen voor het radiolandschap in Vlaanderen goedgekeurd. Het plan moet de radiozenders klaarmaken voor een overgang naar digitale uitzendingen. Afhankelijk hoe snel DAB+ aan populariteit wint zal besloten worden om de uitzendingen via de analoge FM te stoppen. De Vlaamse regering mikt op 2022-2023.

Commerciële radio uiterlijk 1 september 2018 via DAB+

In hoofdlijnen waren de plannen van mediaminister Sven Gatz al goedgekeurd maar vandaag heeft de Vlaamse regering definitief een akkoord gegeven op de plannen. In de plannen komt naar voren dat ook de landelijke commerciële radiozenders in Vlaanderen (Q Music, Joe FM en Nostalgie) via de digitale ether moeten gaan uitzenden.

De vergunningen van de radiozenders wordt met vier jaar verlengd en uiterlijk 1 september 2018 moeten zij ook via DAB+ te horen zijn. Eerder was al besloten dat er géén extra FM-net beschikbaar komt voor een landelijke commerciële radiozender in Vlaanderen.

Lokale radio blijft op FM

De lokale radio’s blijven op de FM-band, maar hun frequenties zullen in pakketjes gebundeld worden. “. Zo kunnen ze meer luisteraars bereiken en in een groter maar toch lokaal afgebakend gebied reclame-inkomsten werven. De verbindende opdracht eigen aan de radio’s met een beperkt bereik, blijft ook voor de nieuw te vergunnen lokale radio’s belangrijk.’, aldus de minister. Hun vergunning behoudt de normale duur van negen jaar. Er komt een nieuwe frequentieronde in 2017.

Einde ketenradio’s

Er komt een einde aan de zogenaamde ketenradio’s. Dit zijn radiozenders die gegroeid zijn door het opkopen van lokale frequenties. Opvallend is dat een aantal van deze radiozenders al wel te ontvangen is via de digitale ether. Zenders als Top Radio, Family Radio en Radio Maria zenden naast de FM al uit via DAB+ in Vlaanderen.

Netwerkradio’s

Het is de bedoeling is dat er een alternatief komt voor de ketenradio’s: de zogenaamde commerciële netwerkradio’s. Het zou dan gaan om een viertal van dergelijke netwerkradio’s, elk met een eigen profiel. Een van die netwerkradio’s krijgt alvast een Vlaams profiel waarop voornamelijk Nederlandstalige en Vlaamse muziek is te horen.

De commerciële netwerkradio’s krijgen in een eerste fase een semi-landelijke dekking op de FM-band, waar ze door meer dan de helft van de luisteraars in Vlaanderen kunnen ontvangen worden, maar schakelen nadien ook over naar DAB+ en krijgen zo ook een landelijke dekking.

Tweets:

Eén reactie

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.