Vlaanderen: TOPradio hoopt medio april weer via FM te horen te zijn

De Vlaamse commerciële radiozender TOPradio hoopt medio april weer in een groot deel van Vlaanderen via de FM te horen te zijn.

Staken

De radiozender moest eind vorig jaar haar uitzendingen via de FM staken. De radiozender maakte tot eind vorig jaar gebruik van lokale radiofrequenties via een zogenaamde ketenconstructie. Voor de vier nieuwe regionale ethernetwerken kwam TOPradio volgens minister Sven Gatz (media) niet in aanmerking.

Frequentiepakketten

De vier nieuwe commerciële regionale frequentiepakketten werden in september vorig jaar toebedeeld aan Hit!, SBS Belgium (S-radio), VBRO en StadsRadio Vlaanderen. De erkenning kwam tot stand na een vergelijkende toets van de deelnemende partijen. Hit! zou zich gaan richten op de vrouwen in Vlaanderen en zou daarvoor zelfs een samenwerkingsverband zijn aangegaan met het vrouwenblad Flair.

Ingetrokken

Afgelopen vrijdag werd duidelijk dat de erkenning van Hit! is ingetrokken door Gatz. In het aanvraagdossier had het bedrijf achter Hit FM, van een ‘structurele overeenkomst’ gesproken met het vrouwenblad. Maar in een mail aan Topradio verklaarde de brandmanager van Flair dat er geen sprake was van een bindende overeenkomst maar dat het ging om nog lopende gesprekken. De Raad van State gaf Topradio eind vorige maand gelijk.

Erkenning

Vlaams Minister van Media Sven Gatz geeft TOPradio nu een nieuwe erkenning als netwerkradio in plaats van Hit!. TOPradio was sinds januari nog maar via een enkele FM-frequentie te horen in Vlaanderen en via de digitale ether (DAB+). Vanaf april hoopt de radiozender via een groot aantal FM-zenders in diverse grote steden in Vlaanderen weer te horen te zijn.

Medio april

TOPradio hoopt medio april via de diverse FM-steunzenders in Vlaanderen te horen te zijn. Het gaat om FM-zenders in onder andere Antwerpen, Oostende, Turnhout, Leuven, Hasselt en Gent. Momenteel is via een aantal frequenties nog Hit! te horen, maar deze radiozender moet haar uitzendingen zo snel mogelijk staken.

DAB+

Daarnaast blijft de radiozender ook te horen via de digitale ether (DAB+). De commerciële radiozender heeft vorig jaar zelfs nog succesvol een crowdfundactie afgerond om beluisterbaar te blijven in de digitale ether.

Afbeelding:

Overzicht van FM-frequenties van TOPradio.