Vlaanderen: TOPradio neemt eerste nieuwe FM-frequentie in gebruik

De Vlaamse radiozender TOPradio heeft een start gemaakt met het activeren van haar FM-zendernetwerk. Woensdag werd de steunzender in Gent op 102.8 MHz in gebruik genomen.De komende weken wordt de rest van vijftien steunzenders “on air”-gebracht.

Staken

De radiozender moest eind vorig jaar haar uitzendingen via de FM staken. De radiozender maakte tot eind vorig jaar gebruik van lokale radiofrequenties via een zogenaamde ketenconstructie. Deze constructie was in de nieuwe plannen van minister Sven Gatz (media) niet meer toegestaan. TOPradio moest zich inschrijven voor één van de vier nieuwe regionale commerciële frequentiepakketten.

Frequentiepakketten

De vier nieuwe commerciële regionale frequentiepakketten werden in september vorig jaar toebedeeld aan Hit!, SBS Belgium (S-radio), VBRO en StadsRadio Vlaanderen. De erkenning kwam tot stand na een vergelijkende toets van de deelnemende partijen. TOPradio viel buiten de boot.

Ingetrokken

In maart werd duidelijk dat de erkenning van Hit! is ingetrokken door Gatz. In het aanvraagdossier had het bedrijf achter Hit FM, van een ‘structurele overeenkomst’ gesproken met het vrouwenblad. Maar in een mail aan Topradio verklaarde de brandmanager van Flair dat er geen sprake was van een bindende overeenkomst maar dat het ging om nog lopende gesprekken. De Raad van State gaf Topradio eind vorige maand gelijk.

FM

Vlaams Minister van Media Sven Gatz heeft vorige maand TOPradio een nieuwe erkenning als netwerkradio in plaats van Hit!. Na een aantal weken voorbereidingen is woensdag de eerste FM-zender geactiveerd in Gent op 102.8 MHz. Het gaat om FM-zenders in onder andere Antwerpen, Oostende, Turnhout, Leuven en Hasselt en Gent. Overigens was TOPradio al weer enige tijd te ontvangen via de ether Gent door een samenwerking met een lokale radiozender aldaar.

DAB+

Daarnaast blijft de radiozender ook te horen via de digitale ether (DAB+). De commerciële radiozender heeft vorig jaar zelfs nog succesvol een crowdfundactie afgerond om beluisterbaar te blijven in de digitale ether. De radiozender is wereldwijd te beluisteren via Internet.

Via de website van de radiozender wordt bijgehouden welke FM-zenders in gebruik zijn genomen.

Sociale media: