Hitradio Centaal Den Haag tijdelijk te horen op DAB+

De voormalige vrije radiozender Hitradio Centraal uit Den Haag is sinds maandagavond te horen via DAB+ in de regio Leiden. De radiozender is tot 1 januari te horen via het DAB+-multiplex van Impact AM uit Leiden op kanaal 5D.

Den Haag

Hitradio Centraal is de opvolger van Radio Centraal, de vrije radiozender die eind jaren ’70 en jaren ’80 grote populariteit genoot in de Haagse regio. Eind jaren ’80 werden de uitzendingen van Radio Centraal gestaakt. Een aantal jaren later werd er nieuw leven in de radiozender geblazen. De radiopiraat ging van vrijdag tot en met zondagavond uitzenden onder de naam Hitradio Centraal. Deze uitzendingen hebben tot begin van deze eeuw geduurd.

Tijdelijk weer in de ether

Sindsdien is de radiozender exclusief te horen via het Internet. Sinds maandagavond is de radiozender weer tijdelijk in de ether te horen. De radiozender lift tijdelijk mee op de experimentele DAB+-uitzendingen van Impact AM. Impact AM zendt sinds juni in de regio Leiden uit met een lokaal DAB+-netwerk middels een experimenteervergunning. De uitzendingen zijn te horen in een groot deel van Zuid-Holland op kanaal 5D.

Naast Hitradio Centraal zijn onder andere ook Impact AM, Studio Alphen, Sleutelstad FM, Bollenstreek Omroep, Unity FM, RTV Katwijk, Unity NL en KB Radio te horen. Ook de voormalige vrije radiozender radiozender Radio Groeistad uit Zoetermeer is te horen via dit kanaal. Radio Groeistad zendt naast DAB+ en internet ook uit via de middengolf.

OpenMic gestopt

Door de komt van de uitzendingen van Hitradio Centraal op het DAB+-multiplex van Impact AM zijn de uitzendingen van het OpenMic-kanaal gestopt. Via dit kanaal was het mogelijk om uitzendingen te verzorgen vanuit de eigen studio of computer met behulp van speciale software.

Experimenten

Het DAB+-experiment uit Leiden zal, net als alle lokale DAB+-experimenten tot 1 januari 2018 duren. Agentschap Telecom heeft aangegeven dat de experimenten met digitale radio ether voor lokale doeleinden worden gestopt. Medio volgend jaar moet er meer duidelijkheid komenover de definitieve uitzendingen van lokale radiozender in de digitale ether.