Wijzigingen aanbod DAB+ in Zuid-Nederland

In Zuid-Nederland zijn een aantal wijzigingen doorgevoerd in het aanbod via DAB+, digitale radio via de ether.

Groter bereik Radio JND

De radiozender Radio JND heeft sinds dit weekeinde een groter bereik via DAB+. De radiozender was sinds februari vorig jaar gestart met uitzendingen via DAB+ in een deel van Noord-Brabant via kanaal 9C. De radiozender maakt hiervoor gebruik van capaciteit bij de commerciële exploitant MTVNL.

Productieovereenkomst

Sinds dit weekeinde is het bereik via de digitale ether uitgebreid met Zeeland en Limburg. Radio JND heeft een productieovereenkomst gesloten met de eigenaar van het FM-kavel B23 in Eindhoven, Commerciële Radio Exploitatie Ltd.. Radio JND kan hierdoor uitzenden via de FM in de regio Eindhoven op 93,2 MHz. Voorheen was Radio Decibel te horen via deze frequentie, maar deze uitzendingen zijn sinds afgelopen vrijdag gestaakt.

Digitale capaciteit

Aan deze FM-frequentie is ook capaciteit gekoppeld in de digitale ether op kanaal 7A. Hierdoor is de radiozender nu in een groter deel van Noord-Brabant en de provincie Limburg te ontvangen via de digitale ether.

Zeeland

Daarnaast maakt Radio JND sinds zondag gebruik van het DAB+-kanaal van Radio Decibel editie Brabant in Zuid-West Nederland. Hierdoor is Radio JND in Zeeland, West Noord-Brabant en delen van Vlaanderen te ontvangen via kanaal 9D. Deze capaciteit kan in ieder geval tot 1 september aanstaande gebruikt worden.

RADIONL

Begin deze maand zijn er ook al een aantal wijzigingen doorgevoerd in het digitale etheraanbod in Zuid-Nederland. In het regionale pakket in Zuidwest Nederland (kanaal 9D) is Radio Decibel editie Randstad vervangen door RADIONL editie Zuid-Holland. Op het regionale kavel in Zuid en Zuid-Oost Nederland (kanaal 7A) is Radio Decibel editie Randstad vervangen door RADIONL (editie 2).

Om de nieuwe kanalen via DAB+ te ontvangen kan het bij sommige radio’s nodig zijn om de zenders opnieuw te scannen.