“Zevental bezwaar- en beroepsprocedures rond FM-kavel Fresh FM”

Er lopen momenteel nog een zevental bezwaar- en beroepsprocedures rond het intrekken van het FM-kavel van de regionale commerciële radiozender Fresh FM.

SB Radio

Dit stelt Dhr. Iekema van de Stichting SB Radio naar aanleiding van de consultatie van de overheid voor het veilen van dit FM-kavel, kavel B05, in de toekomst. De Stichting SB Radio verzorgde enige tijd de uitzendingen van Fresh FM.

Uitzendingen gestaakt

De regionale commerciële radiozender Fresh FM moest per 1 september vorig jaar haar uitzendingen via de ether staken. Agentschap Telecom verlengde de uitzendvergunning van de radiozender niet omdat niet voldaan was aan bepaalde voorwaarden.

Frequenties niet gebruikt

Het agentschap constateerde vorig jaar dat meer dan de helft van de frequenties van het FM-kavel B05 niet werden gebruikt. “Dit is in strijd met de vergunningsvoorwaarden. In 2016 is door het agentschap een traject gestart om Scoezh te bewegen alle frequenties in gebruik te nemen. Dit heeft niet tot ingebruikname van de frequenties geleid.”, aldus Agentschap Telecom destijds. Fresh FM vindt het intrekken van de frequenties “disproportioneel”.

Kavel B05

Kavel B05 biedt vooral dekking in delen van de Randstad via de FM met steunzenders in Rijswijk, Amsterdam, Alphen aan den Rijn en Utrecht. Daarnaast bevat het frequentiepakket kleinere steunzenders in Alkmaar, Zoetermeer, Gouda, Almere, Hilversum en Naaldwijk. Ook biedt het kavel digitale ethercapaciteit in grote delen van de Randstad via kanaal 8A.

Consultatieronde

Eind vorig jaar werd door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat een consultatieronde gestart om naar aanleiding van het ontwerpbesluit om het FM-kavel met bijbehorende capaciteit in de digitale ether te gaan veilen.

Procedures

SB Radio stelt in een reactie op deze consultatie dat het ontwerpbesluit onvoldoende informatie biedt over lopende procedures tegen de intrekking van kavel B05, omdat deze intrekking nog niet onherroepelijk is geworden. “Op dit moment lopen er een 7-tal bezwaar en beroepsprocedures die betrekking hebben op de intrekking van de kavel. Op het bezwaar tegen de intrekking heeft AT (redactie: Agentschap Telecom) vijf maanden na de intrekking nog niet beslist. Dit is in strijd met de rechtszekerheid van partijen die aan de veilingprocedure mee willen doen.“, aldus Iekema van de stichting.

Verplaatsen steunzenders

Ook zo het ontwerpbesluit onvoldoende informatie bevatten over de onmogelijkheden om steunzenders te verplaatsen. “Op een aantal van de opstelpunten is het niet mogelijk de frequenties te plaatsen. Dit is in elk geval in Gouda, Zoetermeer, Utrecht en Naaldwijk het geval. Deze opstelplaatsen zijn in beheer van KPN welke deze niet aan derden beschikbaar stelt. Verzoeken tot medegebruik van de vorige vergunninghouder zijn door KPN afgewezen“, aldus Iekema.

Kink FM

Onder andere Kink FM heeft interesse getoond om de frequenties van Fresh FM in gebruik te nemen voor etheruitzendingen. Het streven van de radiozender is om uit te gaan zenden op FM en “de kans daarop is reëler dan ooit want binnenkort wordt er een klein aantal FM-frequenties herverdeeld en daar zetten we op in”, aldus de radiozender vorig jaar.

Fresh FM

Fresh FM zelf zendt sinds 1 september nog steeds uit maar is alleen online te beluisteren via het Internet.