Buma Cultuur en de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) gaan binnenkort om de tafel om te praten over het aandeel Nederlandstalige muziek dat te horen is bij de radiozenders van de NPO.
Buma Cultuur
Eerder deze week kwam uit onderzoek van Buma Cultuur naar boven dat er op de radiozenders van de NPO structureel te weinig Nederlandstalige muziek wordt gedraaid. „Bij de landelijke zenders NPO Radio 1, 2 en 3FM is slechts 4,6 procent van de honderd meest gedraaide nummers Nederlandstalig”, aldus Frank Helmink, directeur van Buma Cultuur. „Bij de regionale omroepen, waar ik juist heel veel muziek uit mijn omgeving verwacht, is het iets beter met 13,5 procent. Maar de lokale stations scoren met 4 procent zelfs slechter dan de landelijke zenders. Dit zijn dramatische cijfers.”, aldus Helmink.
NPO
De NPO is het niet eens met de conclusies van het onderzoek. Jan Westerhof, directeur radio bij de NPO reageer vandaag in het Algemeen Dagblad geïrriteerd over het onderzoek van Buma Cultuur: “Ik heb dit ‘dunne onderzoekje’ nog altijd niet toegestuurd gekregen. Op ons initiatief ga ik binnenkort maar eens met de directeur in gesprek.” aldus Jan Westerhof. Ook geeft Jan Westerhof in het Algemeen Dagblad aan dat het onderzoek niet klopt: “Radio 5 Nostalgia en jongerenstation FunX werden niet in het onderzoek meegenomen. En van alle muziek op NPO Radio 2 zou ’toch echt’ 10 procent in de eigen taal worden gezongen.”,aldus Westerhof.
Sterren.nl via DAB+
De NPO is al enige tijd actief met het Internetstation Sterren.nl waar veel aandacht is voor het Nederlandse lied. “Wat ons betreft zat die zender op een FM-frequentie, maar de overheid geeft ons maar ruimte voor vier zenders.”. Jan Westerhof geeft in het Algemeen Dagblad wel aan dat de Internetzender vanaf 1 januari wel in de ether is te horen via digitale radio op DAB+. “NPO Sterren wordt een digitale zender en is vanaf 1 januari gewoon te beluisteren.”, aldus Westerhof in het Algemeen Dagblad. De komst van Sterren.nl via DAB+ was eerder dit jaar aangekondigd in het Concessiebeleidsplan 2016-2020 van de NPO.