Gemeenten in provincie Drenthe tegen grote streekomroepen

De twaalf gemeenten in Drenthe zijn tegen de vorming van drie streekomroepen, waarin lokale omroepen in de provincie moeten samengaan. Dit bericht RTV Drenthe op basis van een protestbrief van de gemeenten.

Van lokale omroep naar streekomroep

De overkoepelende organisatie van lokale omroepen in Nederland, de OLON, heeft in maart een voorstel gepresenteerd om de 275 lokale omroepen in Nederland om te vormen tot 62 streekomroepen. De streekomroepen, die gezamenlijk vallen onder de NLPO (Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen) moeten een ‘lokaal toereikend media-aanbod’ gaan bieden aan de inwoners van de betreffende regio.

Gemeenten

Aan betrokken gemeenten is gevraagd naar hun mening over de voorgestelde streekindeling, aangezien de gemeente voor de financiële ondersteuning van de lokale omroepen zorgt. Diverse gemeenten in Nederland hebben hun bedenken bij de vorming van de streekomroepen. Of zij vinden dat de lokale identiteit verloren gaat in een grote streekomroep of zijn het niet eens met de voorgestelde indeling.

“Te groot”

In Drenthe betekent de vorming van streekomroepen het ontstaan van drie grote omroepen in drie regio’s:Noord, Zuidoost en Zuidwest. Volgens burgemeester Eric van Oosterhout van Aa en Hunze wordt de schaal van de lokale zenders veel te groot. “Dit wordt van bovenaf opgelegd. Zo moet het niet. Als er samengewerkt moet worden, moet dat vanuit de lokale omroepen zelf komen. Die kiezen dan hun eigen partner.” Van Oosterhout vond eerder dit jaar de vorming van streekomroepen een typische vorm van “Randstaddenken”.

In dezelfde vijver vissen als RTV Drenthe

De twaalf Drentse gemeenten vinden dat bij de indeling geen rekening gehouden is met de omvang van het gebied. NLPO gaat uit van het aantal inwoners, met het gevolg dat een lokale omroep in dunner bevolkte gebieden een enorm gebied moet bedienen. Lokaal nieuws zou dan niet door iedereen meer als lokaal worden ervaren. Bovendien zouden de omroepen volgens de gemeenten in dezelfde vijver vissen als RTV Drenthe, als de provincie wordt opgesplitst in drie streekomroepen. Hierdoor wordt het onderscheid tussen een lokale omroep en een regionale omroep erg klein. Dit is volgens de gemeenten een ongewenst effect.

Samenwerking

Samenwerking tussen de lokale omroepen juichen de Drentse gemeenten wel toe. Het delen van kennis en materiaal kan er ook voor zorgen dat de gewenste doelen van de NLPO worden bereikt. “Maar laat ons dan zelf een schaal kiezen die bij Drenthe past”, aldus Van Oosterhout.

Meer kritiek

Niet alleen in de provincie Drenthe is er kritiek op de vorming van streekomroepen. Uit een inventarisatie van deze website eerder deze week blijken er ook in andere delen van het land kritiek te zijn.

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.