(C) W Zonderland

Lokale omroep Den Haag FM breidt DAB+-netwerk uit

De lokale omroep van Den Haag, Den Haag FM, is in haar uitzendgebied nu beter te ontvangen via de digitale ether (DAB+).

Experiment

Sinds februari wordt er door de lokale omroep van Den Haag uitgezonden via DAB+ op kanaal 10D. Hiervoor is een zender in Rijswijk in gebruik genomen door zenderexploitant Broadcast Partners.

Aanbod

Via het netwerk worden de radiozenders Den Haag FM en Den Haag Totaal uitgezonden in een kwaliteit van 144 kbps. Later is daar nog de Haagse radiozender Hollands Palet aan toegevoegd (128 kbps).

Rijswijk

Aangezien er uitgezonden wordt vanaf een zendlocatie in Rijswijk was de dekking van het netwerk in delen van Den Haag en Scheveningen onvoldoende. De lokale omroep van Den Haag heeft van Agentschap Telecom vorige week toestemming gehad om twee extra steunzenders in te schakelen voor dit netwerk in Den Haag en Scheveningen.

Inmiddels komen er berichten uit het centrum van Den Haag dat de ontvangst van het lokale DAB+-netwerk van de lokale omroep Den Haag FM sterk verbeterd is. Het is niet duidelijk of inmiddels beide nieuwe steunzenders al zijn ingeschakeld.

1 januari 2018

Het experiment met het doorgeven van de lokale omroep van Den Haag via DAB+ duurt nog tot 1 januari 2018. Naast lokale experimenten met DAB+ in Den Haag worden er ook in andere regio’s van Nederland op lokaal niveau geëxperimenteerd met uitzendingen via DAB+.

Dit is onder andere het geval in Leiden, Waddinxveen, Nijkerk, Zandvoort, Duivendrecht, Emmeloord en Wageningen. Daarnaast zijn er nog een aantal experimenten in aantocht.