AT: Nieuwe lokale DAB+-experimenten op komst

Binnenkort zullen er nieuwe lokale DAB+-experimenten van start gaan in onder andere Almere, Nunspeet en Uitgeest. Dit blijkt uit informatie van Agentschap Telecom (AT) die de experimenteervergunningen heeft uitgegeven.

Lokale DAB+

Met de lokale experimenteervergunningen voor digitale radio via de ether (DAB+) moet ervaring worden opgedaan met het gebruik van digitale radio op lokaal niveau. Alle experimenteervergunningen hebben een looptijd tot uiterlijk 1 januari 2018.

Nieuwe vergunningen

Agentschap Telecom heeft onlangs vergunningen afgegeven voor lokale experimenten met DAB+ in Almere (kanaal 12A), Uitgeest (kanaal 9C) en Nunspeet (kanaal 10B). In Almere mag Arno van Boven Consultancy tot 1 januari 2018 gaan uitzenden via DAB+, in Nunspeet is de vergunning afgegeven aan Stichting Lokale Radio Nunspeet. In Uitgeest is de vergunning vergeven aan Omroep Stichting Uitgeest (OSU Radio)

Den Haag FM

Uit informatie van Agentschap Telecom blijkt ook dat de lokale omroep van Den Haag, Den Haag FM/TV mag gaan uitzenden met extra steunzenders via de digitale ether. De omroep zendt sinds begin dit jaar uit via kanaal 10D vanuit Rijswijk. Vanaf nu mag men ook gaan uitzenden op dit kanaal met steunzenders in Den Haag en Scheveningen.

Experimenten

Naast bovengenoemde experimenten zijn er nog diverse andere lokale DAB+-experimenten bezig in Nederland zoals onder andere in Leiden, Waddinxveen, Rijswijk, Duivendrecht, Zandvoort, Nijkerk, Emmeloord, de kop van Noord-Holland en Bentelo. Daarnaast moet binnenkort een pilot met digitale radio via de ether starten voor de organisatie van streekomroepen in Nederland, NLPO, in de Achterhoek en Twente.

Sociale media: