VodafoneZiggo: Utrecht krijgt als eerste Gigabit-netwerk

Utrecht is in 2020 de eerste gemeente in Nederland die toegang krijgt tot het nieuwe Gigabit-netwerk van VodafoneZiggo. Dat onthulde CEO Jeroen Hoencamp tijdens de opening van het nieuwe centrale kantoor van het bedrijf, naast Utrecht Centraal.

Netwerk van de toekomst

VodafoneZiggo zal vanaf 2020 de inwoners van Utrecht toegang tot het vaste Gigabit-netwerk gaan aanbieden. Via het bestaande kabelnetwerk krijgen zij de technologie van Docsis 3.1 in hun huiskamer. Momenteel wordt er in de Utrechtse wijk ‘Oog in Al’ al een pilot gehouden met het nieuwe netwerk.

Docsis 3.1

De pilot met het nieuwe kabelnetwerk is gebaseerd op Docsis 3.1, een technologie die verloopt via de bestaande tv-kabel en véél meer netwerkcapaciteit kan bieden dan de huidige standaard. Uiteindelijk kunnen de internetsnelheden hierdoor oplopen tot 5 Gigabit per seconde voor downloaden en 1 Gbit/s voor uploaden. De verbinding is daarnaast nóg stabieler, veiliger en de latency (de tijd die het netwerk nodig heeft om te reageren wanneer data wordt opgevraagd) korter.

Groei

Internetgebruik onder huishoudens, bedrijven en consumenten blijft de komende jaren explosief groeien. Jaarlijks stijgt het gebruik met ongeveer 40 tot 50%. Dit vergt extra netwerkcapaciteit. Het nieuwe netwerk bereikt straks internetsnelheden van 5 Gigabit per seconde voor downloaden en 1 Gigabit per seconde voor uploaden. Waar er nu snelheden beschikbaar zijn van tussen de 150 en 200 Megabit.

“Netwerk van de toekomst”

VodafoneZiggo wil vanaf 2020 een ‘netwerk van de toekomst’ aanbieden, waarbij mobiele en vaste verbindingen dichter op elkaar aansluiten. Films, video’s, muziek en foto’s kun je straks downloaden, uploaden en streamen in recordtempo; gemiddeld tot wel vijf keer sneller dan nu. Dat biedt ongekende nieuwe mogelijkheden. We beginnen met Gigabit in Utrecht en de rest van Nederland volgt.”, aldus Jeroen Hoencamp, CEO van VodafoneZiggo.

Analoge televisie

De komende periode komt er extra capaciteit beschikbaar op het netwerk door het uitfaseren van het analoge televisiesignaal.