(C) Mediamagazine

Zendmasten middengolfzenderpark in Zeewolde ontmanteld

De twee zendmasten die gebruikt werden voor uitzendingen op de middengolf in Zeewolde zijn vandaag opgeblazen. Het zenderpark is sinds 3 januari niet meer in gebruik.

Niet meer in gebruik

Tot en met 3 januari jl. maakte Groot Nieuws Radio nog gebruik van de zendmasten voor de uitzendingen via de middengolffrequentie 1008 kHz. Groot Nieuws Radio heeft haar uitzendingen via de middengolf nu gestaakt en de zendmasten en het bijbehorende zendgebouw zijn niet meer in gebruik. De christelijke radiozender is nog wel te beluisteren via de digitale ether, satelliet, kabel en Internet te beluisteren.

Middengolf

De zendmasten in Zeewolde zijn eerder gebruikt voor de uitzendingen van NPO Radio 1, NPO Radio 5 en Radio 10 Gold. NPO Radio 5 stopte in september 2015 al met de uitzendingen via de middengolf.

Windmolenpark

De eigenaar van het zenderpark, NOVEC, wil de ruimte gebruiken voor het bouwen van een windmolenpark. Het was de bedoeling om het zenderpark al eerder te slopen maar mede op verzoek van Groot Nieuws Radio is de sloop uitgesteld.

Explosieven

De twee zendmasten van ongeveer 200 meter hoog zijn ontmanteld door het gebruik van kleine explosieven. Dit was live te volgen via de website Omroep Flevoland. Volgens de regionale omroepen waren er vier pogingen nodig om de zendmasten op te blazen.

Korte golf

Het nabij gelegen zendstation van de Wereldomroep voor de korte golf is vorig jaar al ontmanteld. Op deze locatie bouwt het Ministerie van Defensie een nieuw communicatiecentrum.

Video:

Video van ontmantelen zendmasten via Omroep Flevoland: