Digitenne start transitie van DVB-T naar DVB-T2 op 2 oktober

KPN start op 2 oktober met het omzetten van het netwerk van Digitenne van de uitzendnorm DVB-T naar DVB-T2. Op 2 oktober zullen de provincies Groningen en Drenthe als eerste worden omgezet naar de nieuwe uitzendnorm.

April 2019 afgerond

KPN wil in april 2019 met haar televisieproduct Digitenne geheel zijn overgestapt op de nieuwe uitzendtechniek DVB-T2. KPN mag in ieder geval tot en met 2030 uitzenden met het product Digitenne in de ether. Voorwaarde is wel dat de provider gebruik gaat maken van een nieuwe uitzendtechniek. De nieuwe vergunning zorgt ervoor dat er programma’s in HD-beeldkwaliteit kunnen worden aangeboden.

Het toepassen van deze efficiëntere technologie is daarnaast nodig omdat een deel van de omroepband (de 700 MHz-band) in 2020 beschikbaar zal komen voor mobiele communicatie, waardoor verdere groei van mobiele communicatie mogelijk is.

HD-kwaliteit

Bij het overzetten van het signaal naar DVB-T2 zullen de zenders ook in HD-beeldkwaliteit beschikbaar komen.

ZTE en Rebox

Om zenders in de nieuwe DVB-T2-norm te kunnen bekijken dienen kijkers wel te beschikken over een geschikte ontvanger. De meeste ontvangers die momenteel in Nederland in de huiskamers staan beschikken nog niet over de mogelijkheid om programma’s in de nieuwe norm te bekijken. Tot op heden wordt er door KPN alleen een ontvanger van het merk ZTE geleverd voor ontvangst van de nieuwe uitzendnorm. Aangezien ZTE momenteel problemen heeft met de levering van deze ontvangers wordt er nu ook een ontvanger van het merk Rebox aangeboden.

Communicatie

Klanten in de genoemde provincies zullen de komende periode worden benaderd door KPN over wat de gevolgen zijn van het overgaan naar de nieuwe uitzendnorm. Klanten krijgen de mogelijkheid om hun huidige ontvangers om te ruilen voor een benodigde nieuwe ontvanger. Vanaf september start KPN met het uitschakelen van de oude smartcard. Vanaf dat moment kunnen klanten in Groningen en Drenthe alleen nog kijken naar de televisiezenders van de NPO en de regionale omroep als zij niet over de juiste apparatuur beschikken. Daarnaast zullen er advertenties verschijnen in lokale kranten en meldingen op de televisiezenders van de NPO door middel van rolkrant in beeld.

Insteekkaarten

Voor klanten die momenteel gebruik maken van een insteekmodule (common interface module) in plaats van een ontvanger voor Digitenne kunnen bij de overgang naar de nieuwe uitzendnorm hier geen gebruik meer van maken. “De DVB-T software in de meeste huidige televisie’s kan niet overweg met DVB-T2 met HEVC-compressie. Daarom kiezen we ervoor om alleen een ontvanger te leveren. Wellicht dat we in de toekomst wel weer een insteekkaart gaan leveren. Als dat zo is, zullen we dat dan bekend maken.“, aldus KPN.

EDPnet

Voor het bedrijf EDPnet, dat ook het product Digitenne aanbood voor een aanzienlijk lagere prijs, is de verplichte overgang naar de ontvangers van ZTE en Rebox reden geweest om te stoppen met het aanbieden van Digitenne.