Haagse oud-piraten keren tijdelijk terug in de digitale ether

De voormalige Haagse radiopiraten Radio Stad Den Haag en HitRadio Centraal zijn tot 1 januari 2018 te horen in de digitale ether (DAB+) in de regio Leiden.

Impact AM

De beide radiozenders zijn te horen via het lokale DAB+-netwerk van Impact AM uit Leiden. Dit netwerk, dat uitzendt op kanaal 5D, is in de gehele Leidse regio te horen. Impact AM maakt voor haar uitzendingen gebruik van een tijdelijke experimenteervergunning. Dit type vergunning wordt afgegeven door Agentschap Telecom voor een periode van zes maanden met de mogelijkheid voor een verlenging voor nog eens zes maanden.

Legaal via Internet

HitRadio Centraal was half november al toegevoegd aan dit netwerk. Sinds dit weekeinde is ook Radio Stad Den Haag toegevoegd. Beide radiozenders hebben hun ‘illegale’ radioverleden al een tijdje achter zich gelaten. Zowel Radio Stad Den Haag als HitRadio Centraal zenden al enige jaren legaal uit via Internet.

Tot 1 januari

Het DAB+-experiment uit Leiden zal, net als alle lokale DAB+-experimenten tot 1 januari 2018 duren. Agentschap Telecom heeft aangegeven dat de experimenten met digitale radio ether voor lokale doeleinden worden gestopt. Medio volgend jaar moet er meer duidelijkheid komen over de definitieve uitzendingen van lokale radiozender in de digitale ether.

Radio Groeistad

Naast HitRadio Centraal en Radio Stad Den Haag is ook de voormalige radiopiraat Radio Groeistad uit Zoetermeer al een tijdje via dit lokale DAB+-netwerk te horen. Radio Groeistad zendt ook al een aantal jaar uit als legale radiozender. Sinds begin dit jaar is de radiozender in een groot deel van Zuid-Holland te ontvangen via middengolf op 747 kHz. De uitzendingen via de middengolf en Internet van Radio Groeistad gaan na 1 januari 2018 gewoon door. De uitzendingen via DAB+ worden stopgezet.