Veel veranderingen op de middengolf op komst

Vanaf 11 mei zijn er veel veranderingen merkbaar op de middengolf. Er zullen diverse nieuwe radiozenders te horen zijn maar sommige radiozenders moeten hun uitzendingen ook staken. Daarnaast gaan een aantal radiozenders op een nieuwe frequentie uitzenden.

Nieuwe vergunningen

Vanaf zaterdag 11 mei gaan de nieuwe laagvermogen middengolfvergunningen in die momenteel door Agentschap Telecom worden uitgegeven. De vergunningen hebben een looptijd van vijf jaar met de mogelijkheid om de vergunning te verlengen. De huidige vergunningen voor uitzendingen op laagvermogen op de middengolf gelden tot en met 10 mei aanstaande.

Pilot

Agentschap Telecom begon in 2016 met het uitgeven van laagvermogen vergunningen voor de middengolf. Er konden vergunningen worden aangevraagd op diverse frequenties tot maximaal  100 watt. Na evaluatie heeft de overheid besloten om door te gaan met de uitgifte van laagvermogen middengolfvergunningen. Om in aanmerking te komen voor een nieuwe vergunning moesten ook radiozenders die momenteel al uitzenden op de middengolf met een laagvermogen vergunning een nieuwe aanvraag indienen.

Nieuwe radiozenders

Agentschap Telecom heeft inmiddels al een groot aantal nieuwe vergunningen uitgegeven waarbij ook een aantal nieuwe radiozenders een vergunning hebben verkregen. Zo mag MCB Radio vanaf 11 mei gaan uitzenden op de middengolf vanuit Alphen aan den Rijn via 747 kHz. Ook radiozenders Polderpop Radio (891 kHz vanuit Veldhoven), Radio de Rode Adelaar (1224 kHz vanuit Waalwijk) zijn nieuwkomers op de middengolf.

Verhuizen

Vanaf 11 mei krijgen ook een aantal radiozenders een nieuwe frequentie toegewezen. Zo zal Impact AM verhuizen van 1332 kHz naar 1008 kHz. Op de website van de radiozender wordt al afgeteld naar zaterdag 11 mei. Door de komst van MCB Radio op 747 kHz zal Groeistad Radio uit Wassenaar verkassen naar 1224 kHz. HotRadio Hits is vanaf 11 mei te horen op 891 kHz in plaats van 828 kHz. Fidelio Radio uit Driebergen verhuist van 891 kHz naar 1584 kHz en Extra AM uit Amsterdam verhuist van 1224 kHz naar 1332 kHz.

Uitzendingen worden gestaakt

Daarnaast hebben ook een aantal bestaande radiozenders op de middengolf geen nieuwe vergunning verkregen. Zo moet Kilrock 1224 AM uit ‘s-Gravendeel haar uitzendingen vanaf 10 mei staken. De radiozender blijft overigens te beluisteren via Internet.We blijven ons inzetten op een andere middengolffrequentie. We merken dat veel meer luisteraars Kilrock via onze zender op middengolf beluisterden dan verwacht.”, aldus de radiozender op haar Facebook-pagina.

Ook Radio City International uit het Noord-Brabantse Zeeland op 891 kHz moet gedwongen haar uitzendingen staken maar blijft te beluisteren via Internet.

Veluwe AM

Ook radiozender Veluwe AM stopt haar uitzendingen via de middengolf op 1485 kHz uit Oldebroek. De radiozender blijft als Vandaagradio.nl wel te beluisteren via CAI Harderwijk en Internet.

Hoogvermogen

In Nederland is momenteel nog één hoogvermogen middengolfzender actief: VAHON Hindustani Radio zendt vanuit Den Haag uit met een vermogen van 1 kiloWatt. Door het verdwijnen van Groot Nieuws Radio sinds begin januari van de middengolf is dit nog de enige radiozender op de middengolf die uitzendt met een vermogen van meer dan 100 Watt.

Een compleet overzicht van de middengolfzenders per 11 mei aanstaande vind je hier.