DAB+-experiment van Airplay Media Stichting gestart in regio Zwolle

In de regio Zwolle zijn sinds dinsdag diverse lokale omroepen te ontvangen via de digitale ether (DAB+). Airplay Media Stichting is gestart met uitzendingen via de digitale ether in deze regio op kanaal 7B

Tijdelijke vergunning

De stichting maakt voor de uitzendingen gebruik van een experimenteervergunning voor digitale uitzendingen via de ether. De vergunning is door Agentschap Telecom uitgegeven voor een testperiode tot 1 januari 2018. De uitzendingen komen vanuit de locatie Kampen.

Meerdere omroepen

Via het lokale DAB+-netwerk op kanaal 7B zijn in de regio Zwolle de radiozenders Airplay Radio (Olst-Wijhe), LOE FM (Elburg), Radio 794 (Epe), RTV Hattem, RTV ZOO (Zwolle), RTV IJsselmond (Kampen) en RTV Raalte te horen. De radiozenders zenden allemaal uit in een kwaliteit van 96 kbps.

Tijdelijke antenne

Volgens het bedrijf HF Prints, dat de zender voor het experiment heeft geleverd, wordt er momenteel nog gebruik gemaakt van een tijdelijke antenne op de zendlocatie in Kampen. Binnenkort wordt een andere antenne geïnstalleerd waardoor het bereik verder wordt verbeterd.

Experimenten

In Nederland zijn momenteel een kleine twintig lokale DAB+-experimenten bezig. De experimenten duren tot 1 januari 2018. Het om experimenten in onder meer de regio’s rond Leiden, Nijkerk, Waddinxveen, Uitgeest, Rijswijk, Den Haag, Duivendrecht en Zandvoort. Daarnaast is de overkoepelende organisatie van streekomroepen in Nederland, NLPO bezig met een pilot in de Achterhoek en Twente.

Medio 2018 hoopt Agentschap Telecom met een definitieve frequentie-indeling te komen voor lokale- en streekomroepen in de digitale ether.

Sociale media: