Diverse wijzigingen bij lokale DAB+-experimenten

Momenteel worden op ongeveer 15 locaties in Nederland lokale DAB+-uitzendingen uitgevoerd op experimentele basis. De afgelopen week zijn er aantal wijzigingen
doorgevoerd bij diverse lokale experimenten via de digitale ether.

Wageningen

In de regio Wageningen zendt DTBS sinds een aantal weken een lokaal DAB+-netwerk uit op kanaal 7B. Op dit netwerken zonden al diverse lokale omroepen uit zoals Radio 5FM, Radio 90FM, Ede FM, Midland FM, Accent FM, RTV Rijnstreek en RTV Totaal. Aan dit netwerk is nu ook de streekomroep SRC FM uit Culemborg / Vianen toegevoegd.

“Op dit moment worden er door diverse lokale radio zenders testen uitgevoerd om via DAB+ uit te zenden. Ook SRC participeert in deze experimenten en is daarom samen met diversen andere zenders te ontvangen via kanaal 7B welke vanuit Wageningen wordt uitgezonden.”, aldus de omroep. SRC FM is benieuwd naar ontvangstrapporten van de uitzendingen via de digitale ether.

Regio Nijkerk

Vanuit Nijkerkerveen worden sinds eind juni lokale uitzendingen via DAB+-uitgevoerd op kanaal 9C. Via kanaal 9C zijn in de regio Nijkerk de lokale omroepen VOC Lokaal (Veluwe), Omroep EVA (Amersfoort) en Radio 90FM (Leersum en Wijk bij Duurstede) te horen en een aantal internetzenders. Sinds kort is ook de lokale omroep van Nijkerk zelf, OmroepN toegevoegd aan dit netwerk. Tevens zijn de antennes op een betere locatie geplaatst waardoor de ontvangst in de regio Nijkerk is verbeterd.

Kop van Noord-Holland

In de kop van Noord-Holland wordt sinds medio mei van dit jaar uitgezonden via DAB+ door een aantal lokale omroepen. De uitzendingen vinden plaats vanaf de zendlocatie van de lokale omroep RTV Noordkop (gemeente Hollandse Kroon). Naast Noordkop Radio zijn er ook andere lokale omroepen te horen uit de regio zoals LOS (Den Helder), WEEFF, Radio Texel en Schagen FM. Sinds kort zijn ook de uitzendingen van Mix724 te horen via dit netwerk op kanaal 6A. Mix724 is de voormalige streekomroep voor West-Friesland maar zendt nog wel uit via Internet. Inmiddels is WEEFF aldaar de officiële zendgemachtigde.

Emmeloord en Vlaardingen

Ook in Emmeloord en Vlaardingen zijn weer uitzendingen te horen via DAB+. In Vlaardingen zijn de uitzendingen te horen op kanaal 11A. Omroep Vlaardingen heeft al eerder uitgezonden via kanaal 6B maar deze uitzendingen waren eerder al stopgezet. Ook in Emmeloord zijn de DAB+-uitzendingen na een korte pauze weer hervat. Via kanaal 10A zijn in de regio Emmeloord de omroepen Radio Emmeloord en OZO NOP (Omroep voor Zieken en Ouderen Noordoostpolder) te horen. Radio Emmeloord zendt ook uit via de middengolf in de regio Emmeloord via 747 kHz en 1485 kHz.

Experimenten

Naast bovengenoemde experimenten zijn er ook lokale DAB+-uitzendingen te horen in Den Haag/Rijswijk, Zandvoort, Leiden, Duivendrecht, Waddinxveen en Ravenstein. Medio augustus moet er daarnaast ook een pilot van de NLPO met uitzendingen via de digitale ether in de Achterhoek en Twente starten.

Daarnaast heeft Agentschap Telecom nog experimenteervergunningen afgegeven voor lokale DAB+-uitzendingen in Rijswijk (Stichting Vrij Haags), Bentelo (Broadcast Innovations), Oegstgeest (Stichting Vooren Media), Urk en Apeldoorn. Deze uitzendingen zijn echter nog niet gestart.

De experimemteervergunningen die Agentschap Telecom heeft uitgegeven hebben een looptijd tot 1 januari 2018.

Sociale media: