acrhieffoto Mediamagazine

Pionier lokale DAB+-experimenten moet uitzendingen staken

De lokale omroepen die in Oost-Groningen via de digitale ether (DAB+) uitzenden hebben hun uitzendingen moeten staken. Agentschap Telecom heeft de experimenteervergunning voor de uitzendingen niet verlengd.

Primeur in Oost-Groningen

Momenteel zijn er ongeveer twintig lokale experimenten met digitale radio via de ether gaande in Nederland. De primeur voor deze uitzendingen was voor de regio Oost-Groningen. De lokale omroep Westerwolde besloot met een aantal buuromroepen vorig jaar juni uitzendingen te starten via DAB+. Hiervoor werd van Agentschap Telecom een zogenaamde experimenteervergunning verkregen voor een periode van een half jaar.

Radio Westerwolde

Het initiatief van de digitale uitzendingen via de ether kwam destijds van Jan van de Vries, technicus bij Radio Westerwolde. Het afgelopen jaar heeft De Vries in de regio Oost-Groningen een DAB+-netwerk voor lokale omroepen uit de regio Oost-Groningen uitgebouwd tot drie steunzenders.

Niet verlengd

Agentschap Telecom heeft hiervoor de vergunning eenmalig met een half jaar verlengd. Na een dik jaar is er nu toch een einde gekomen aan de experimentele uitzendingen van de lokale omroepen in de regio Oost-Groningen. Agentschap Telecom heeft aangegeven de experimenteervergunning niet nogmaals te verlengen.

Experimenteervergunningen worden voor maximaal een half jaar uitgegeven met de mogelijkheid om deze nogmaals met een half jaar te verlengen. Alle experimenten met lokale radio via DAB+ lopen tot 1 januari 2018.

Resultaten

De lokale omroepen in Oost-Groningen hebben laten zien dat het met beperkte financiële en technische middelen mogelijk is om een DAB+-netwerk op lokaal niveau neer te zetten. Veel omroepen hebben het voorbeeld van Jan de Vries gevolgd.

Meer experimenten

Er zijn momenteel lokale DAB+-experimenten gaande in onder andere Leiden, Duivendrecht, Waddinxveen, Uitgeest, Wageningen, Rijswijk, Den Haag, Nunspeet, Nijkerk, Zandvoort en Vlaardingen.

Binnenkort zullen er uitzendingen starten in de regio Zwolle. In Zwolle heeft Agentschap Telecom deze week een experimenteervergunning vergeven aan Airplay Media Stichting.

NLPO

Het experiment van De Vries in Oost-Groningen is ook voor de overkoepelende organisatie van streekomroepen (NLPO) reden geweest om een eigen experiment te starten. Hiervoor zijn een aantal weken geleden uitzendingen gestart met DAB+ in de Achterhoek waarbij meerdere steunzenders worden ingezet.

2018

De NLPO hoopt een deel van de resultaten medio september te kunnen presenteren aan andere lokale omroepen en Agentschap Telecom. De NLPO hoopt dat volgend jaar een definitief frequentieplan voor lokale/streekomroepen via DAB+ gereed is gemaakt door het agentschap en het Ministerie van Economische Zaken.

Sociale media: