Waddinxveen DAB

Verdere verschraling aanbod op DAB+ door verdwijnen Classic FM

De klassieke radiozender Classic FM is sinds woensdag 1 november niet meer te horen via DAB+. In september verdween ook al Arrow Classic Rock uit de digitale ether. De verschraling van het aanbod via DAB+ neemt zo verder toe.

Te hoge kosten

Classic FM heeft besloten niet langer uit te zenden via de digitale ether. De radiozender geeft aan dat het aandeel luisteraars via DAB+ te klein is en dat weegt niet op tegen de kosten. De radiozender blijft wel uitzenden via onder andere Internet, de kabel en satelliet.

Arrow Classic Rock

In september verdween ook al de radiozender Arrow Classic Rock van DAB+. Net als Classic FM huurde Arrow Classic Rock digitale capaciteit op het landelijke DAB+-kanaal van de commerciële radiozender BNR Nieuwsradio. Deze capaciteit is sinds 1 september verhuurd aan Groot Nieuwsradio. Deze christelijke radiozender was echter al in grote delen van Nederland te horen via de digitale ether.

Retro Hits

Op 1 september jl. is het radiobedrijf achter 100%NL en Slam! (RadioCorp) gestopt met het aanbieden van Retro Hits via de digitale ether. RadioCorp koos er voor om de capaciteit van het tweede kanaal van Slam! in te zetten voor het verbeteren van de uitzendkwaliteit van 100%NL en Slam! via DAB+. Hierdoor verdween de radiozender, die exclusief via de digitale ether was te horen, na een klein jaar al weer.

Teleurgesteld

Het verdwijnen van de genoemde radiozenders uit de digitale ether heeft op diverse sociale media tot teleurgestelde reacties geleid. De radiozenders waren in de ether niet via de FM te beluisteren te horen waardoor diverse luisteraars speciaal hiervoor een digitale radio hebben aangeschaft. “We vinden het overigens uiteraard erg jammer en vervelend voor de groep luisteraars die van onze uitzending via DAB+ gebruik maakte en daar mogelijk zelfs apparatuur voor heeft aangeschaft, maar we hopen die luisteraars ook in de toekomst te kunnen blijven begroeten via onze andere kanalen.”, aldus een woordvoerder van Classic FM hierover.

 

Regionale verschraling

Naast een verschraling op landelijk niveau zijn per 1 september jl. ook diverse regionale commerciële radiozenders gestopt met uitzendingen buiten hun eigen verzorgingsgebied. De radiozenders huurde tot 1 september tijdelijke capaciteit op de regionale kavels. De overheid wilde deze capaciteit veilen maar er bleek amper belangstelling te zijn voor de frequenties. Hierdoor staat voorlopig een deel van deze frequenties nog leeg. In de Randstad verdwenen per 1 september ook de dancezender Fresh FM en de oldieszender Radio Paradijs uit de digitale ether. Beide zenders kregen geen verlenging van hun uitzendvergunning per 1 september.

Minder diversiteit

Door al deze ontwikkelingen is de diversiteit van de radiozenders via de digitale ether in korte tijd verminderd. Radiozenders die in de ether exclusief via DAB+ zijn te beluisteren zijn nu voornamelijk te vinden op het regionale netwerk van MTVNL en een aantal lokale DAB+-kanalen. Het netwerk van MTVNL, dat echter niet landelijk te beluisteren is, biedt radiozenders als HotRadio Hits, BBC Worldservice, Efteling Kids en LX CLassics. Dit netwerk heeft vooral in de Randstad een goede dekking.

Lokaal

Via een aantal experimentele lokale DAB+-kanalen zijn ook radiozenders te horen die exclusief via de digitale ether te horen zijn zoals Dance Radio, Friday Zone, Amsterdam Most Wanted, PRO FM, HitlandRadio en meer. Deze kanalen zijn echter tot 1 januari aanstaande te horen en alleen in bepaalde regio’s.